Den otevřených dveří

 

Den otevřených dveří aneb ještě že je to jen párkrát za rok

 

    Den otevřených dveří, takto vznosně se nazývají dny, kdy se nějaká organizace rozhodne otevřít svou náruč široké veřejnosti a ukázat jim něco z toho, co dělají, a svou práci jim tak přiblížit.

    A přesně takový den se konal i u nás v centru SONS. Příprava byla opravdu důkladná a tak se ani nekonal takový zmatek, jako tomu občas bývá v některých organizacích. Připravily se letáčky, plakáty a hlavně informace, tedy například do novin, ale také se to rozhlásilo všude po všech známých i neznámých lidech a tak jsme doufali, že se to těmito způsoby dostane ke spoustě uším.

    Den byl plánovaný tak, že samotné návštěvy a zájemci mohli chodit od devíti hodin ráno a konec tohoto dne byl v šest večer. Během tohoto času se k nám dostalo hned několik lidí, příjemně jsme si popovídali, ale hlavně jsme poskytovali informace, rady a nabízeli další pomoc, protože na všechno si prostě nejde vzpomenout hned na místě. Zlatým hřebem tohoto dne však byla návštěva ZŠ Jiráskovy Sady. Přišly se na nás podívat hned tři třídy najednou. Přestože jsme na takovouto hromadnou účast nebyli připraveni, vše se nakonec zvládlo ke spokojenosti všech.

    A co že jste u nás mohli najít a zažít? Tak samozřejmě základem je nějaké to naše povídání o organizaci SONS, pokud o něj máte zájem. Dále pak konkrétní poradenství pro případy, které člověk potřebuje vyřešit. Běžný návštěvník, který nepotřebuje tyto rady, se však mohl mezi tím zabavit na vystavených kompenzačních pomůckách. Tedy mohli jste si prohlédnout věci, které nevidomý běžně používá například ve své kuchyni. Tak třeba hladinku, tou zjišťuje hladinu například čaje v hrnku, mluvící váhu, teploměr, rádio či budík. K ohmatání však byly také adaptované hry pro nevidomé, které jste si mohli zahrát s klapkami na očích. A v neposlední řadě jste si mohli vyzkoušet chůzi s bílou holí, napsat si nějakou větu braillským písmem či se podívat na svět skrz brýle simulující různé zrakové vady.

    Získali jsme hned několik nových členů nejen proto bych tedy tento den hodnotila jako velmi vydařený. Poskytli jsme spoustu informací, které se jinak k lidem dostanou jen těžko. A když takto pomůžete jen jedinému člověku, stojí to za to.